G-20 temsilcileri, bu hafta Washington’da Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası toplantılarının aralarında yaptığı açıklamada, “Büyüme ülkeler arasında oldukça dengesizdi ve bu da ekonomik ayrışma riskine katkıda bulunuyordu.” dedi.
Bloomberg tarafından görülen bildiri taslağında, “Küresel ekonominin yumuşak inişine dair iyi beklentiler gözlemliyoruz, ancak birçok zorluk devam ediyor.” ifadeleri yer aldı.
Söz konusu taslakta küresel üretim “dayanıklı kalmaya devam ediyor” ifadesi yer alırken, ancak savaşlar, ekonomik parçalanma, emtia fiyatlarındaki aşırı artışlar ve beklenenden daha kalıcı enflasyon nedeniyle artan belirsizlik ortamında bazı aşağı yönlü risklerin arttığı kaydedildi.
Yaklaşan ABD seçimleri, Washington’da toplanan küresel politika yapıcıları için önemli bir odak noktası oldu. G-20 başkanı Brezilya’nın maliye bakanı Fernando Haddad, bir brifingde Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile eski Başkan Donald Trump arasındaki rekabetin sonucunun küresel yankılara sahip olacağını söyledi. Brezilya Merkez Bankası Başkanı Roberto Campos Neto ise, aynı G-20 brifinginde seçimin küresel ekonominin yumuşak inişini bozacağı ve enflasyonu artıracağı konusunda çok fazla belirsizlik olduğunu söyledi.
G-20 ayrıca, özellikle Trump’ın ABD endüstrilerini desteklemek için tarifeler koyma planı göz önüne alındığında, toplantılar sırasında tartışılan bir konu olan ticaret engellerinin artması konusunda uyardı.