İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan Bloomberg HT’ye IMF’in Türkiye için bulunduğu uyarılar hakkında değerlendirmede bulundu.
IMF geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye enflasyonist beklentilerin çıpalanması ve makroekonomik istikrarın sağlanması için koordineli mali, parasal ve gelir politikalarının uygulanması çağrısında bulunmuştu.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan konu hakkında, “Çok daha kapsamlı dezenformasyon programı olsa, gelirler politikası deniliyor ama bazı şeyler maliye politikasına atfediliyor. Uygulanan bazı gelirler politikası var ki fiyat kontrolleri de bu işin içinde, iş alemin de bu işin içine katarak fiyatlar da hep beraber anlaşılıp o ‘beklenen enflasyon’ neyse o düzeyde arttırılacak diye anlaşılıyor. İş alemi de buna dahil olacak özellikle hizmet kesimi bir iş birliği ve uyum göstermesi gerekiyor” dedi.
“Türkiye ekonomisi yeterince soğumuyor”
Beklentilerin çok bozuk olduğunu ve soğumanın da beklentileri değiştiremediğini söyleyen Yazgan, “Fiyat yapıcılar, fiyatları çok yüksek saptadıkları zaman karşılığında piyasada bir talep buluyorlar. Beklenti enflasyonu da kendi kendini devam ettiriyor. Ücretlerden önce yapılmayan bazı zamlar bile fiyatların içine dahil edilebiliyor. Mesela elektrik zammı gelecek diye düşünüp ya da kur bu düzeyde kalmayacak diye düşünüp o beklenti fiyatın içine dahil edilebiliyor. Soğuma yeterli düzeyde değil. O beklentiler karşılığında piyasa bir talep oluşuyor. Aynı şey ücretler için de geçerli. IMF’in demek istediği şey aslında, ücret düzeyine baktığınız zaman fiyatlar o kadar yukarıda ki kurla, hizmet dışı kalemler biraz kontrol altında ama özellikle kira ve gıda o kadar yukarıda ki zaten asgari ücrete o zammı yaptığınız zaman insanların geçinilebilmeleri mümkün olmayacak” dedi.
Türkiye ekonomisinin yeterince soğumadığının altını çizen Yazgan, “soğuma yeterince olmadığı için çünkü soğuma olsaydı bunları çok fazla konuşmamıza gerek olmazdı. Çünkü beklenti enflasyonu soğuma ile frenlenmiş olur o olmadığı için gündeme geliyor” diye ekledi.